Vlees klaarmaken met klei

Door Gerhard Heusinkveld, 3 juli, 2022

Wij zijn in een kookclub en binnenkort zijn wij weer gastvrouw en -heer. Één van de uitdagingen is om recepten te vinden die natuurlijk lekker zijn, maar ook uitdagend en ook nog een met andere kooktechnieken.

In het kookboek "Osteria recepten, Culinaire reisgids langs de beste Slow Food osteria's van Italië" van Grazia Novellini, vond ik op pagina 300 een recept dat we wel eens wilden uitproberen: koken in klei.

Het recept heet "Consciotto di agnello nella creta", Lamsbout in klei en komt uit de trattoria La Collinetta in Martone (Calabrië).

In deze fotoserie hebben we geoefend met varkensfrikandeau.

De kleikorst is gebarsten en daarom moeten we als leerpunt voor de volgende keer ervoor zorgen dat die laag meer één geheel moet zijn in plaats van een patchwork van stukken klei die aan elkaar geplakt zijn.

Het vlees kwam er desondanks wel lekker sappig en goed op temperatuur uit en, heel belangrijk: het was best lekker. Het is dus met een verbeterpunt dus goedgekeurd voor de kookclub!